نیاز های سالمندان _ بهداشت و درمان

امروزه دوران پس از ۶۰ سالگی را که اصطلاحاً دوران بازنشستگی نامیده می شود، دورانی نیست که فقط به انتظار مرگ سپری شود. بلکه همانگونه که جامعه شناسان گفته اند این مرحله از عمر، دوران سوم زندگی است.

در جامعه ما افراد به طور متوسط تا ۸۰ سالگی امید به زندگی دارند.

برخی با نقش های جدیدی که مطابق با وضعیت آنهاست این دوره را به دوره ای نسبتاً فعال و رضایت بخش بدل می سازند.

برنامه ریزی صحیح و استفاده از وجود سالمندان و تجربیات آنها، هم تنهایی آنان را برطرف می کند و احساس هرز و پوچ بودن را در آنها از بین می برد و هم منبعی مفید و ارزشمند از معلومات و تجربیات را در اختیار جوانان نسل بعد قرار می دهد.

در هر حال علاوه بر خصوصیات فردی، شرایط اجتماعی و به ویژه شرایط خانوادگی شخص سالمند هم بسیار مهم است.

شرایط مناسب خانواده و جامعه می تواند شخص را به سوی پذیرش وضعیت جدید سوق دهد و شرایط نامناسب خانواده و جامعه می تواند او را منزوی و تنها کند.

به علاوه میزان سلامت جسمی شخص سالمند در این مرحله از زندگی ، عاملی مهم در وضعیت زندگی اجتماعی اوست، چرا که برای هر نوع مشارکت اجتماعی در مورد سالمندان ، ابتدا میزان سلامت آنها مطرح می باشد.

نیازهای سالمندان را می توان به شرح زیر تقسیم بندی کرد:

۱- احتیاجات عاطفی
۲- احتیاجات معیشتی
۳- حتیاج به تفریح
۴- احتیاج به شرکت در زندگی اجتماعی
۵- امنیت

احتیاجات عاطفی

احتیاجات عاطفی همواره وجود داشته و به همان ترتیبی که سن افراد بالاتر می رود ، نیازها نیز افزایش می یابد. در گذشته توجه فرزندان به پدر و مادرها و اصولا افراد جوان تر نسبت به مسن ترها، بیشتر بود و اخلاق و رسوم حکم می کرد که به سالمندان بیشترین احترام گذاشته شود. اما امروزه که غالب سالمندان به تنهایی در خانه خود به سر می برند، هر قدر هم که وضع زندگی آنها خوب باشد، از توجه عاطفی دیگران و اقدامات جامعه بی نیاز نیستند.

احتیاجات معیشتی

مسئله مهم دیگر ، کار است. احتیاجات معیشتی شامل خوراک ، پوشاک ، مسکن و بهداشت را شامل می شود که برخی از سالمندان به آن نیاز جدی دارند. کار سَبُک بهترین وسیله برای گذراندن عمر در کهنسالی می باشد که نه تنها پاسخگویی به یک نیاز واقعی در ارتباط با سالمندان است بلکه با مدیریت صحیح ، نتایج کار سالمندان می تواند پاسخگوی قسمت های زیادی از نیازهای جامعه باشد.

احتیاج به تفریح

سالمندان با توجه به شرایط سنی و عدم اشتغال جدی، احتیاج به وقت گذرانی پر بار و سالم به اقتضای شرایط جسمی خود را دارند.
سالمندان فاقد منابع مجدد دوستی هستند ، زیرا اکثر آنها کار نمی کنند و موقعیت ایجاد روابط دوستانه در فضای کار را ندارند و دوستان هم سن و سالشان را نیز به نوعی از دست داده اند. این مسئله تنهایی آنها را افزایش می دهد.
بهترین تفریحات پیشنهادی برای سالمندان ( با توجه به سواد و روحیات خاص هر فرد ) شامل مطالعه کتاب و روزنامه ، گشت و گذار در فضای سبز، معاشرت و گفتگو با دوستان ، تماشای فیلم ، خرید از بوفه ، نشستن روی نیمکت و تماشای خیابان و عبور و مرور مردم ، و بخصوص تماشای کودکان هنگام بازی و شنیدن موسیقی می باشد. در ضمن ترتیب دادن برنامه های فوق العاده مثل مراسم عبادی ، جشن و کنسرت ، بازی های سبک تأثیر بسیار خوبی در روحیه سالمند دارد و احساس یکنواختی روزها را از بین می برد.

احتیاج به شرکت در زندگی اجتماعی

افسردگی بیشتر در میان سالمندانی وجود دارد که تنها زندگی می کنند و علاوه بر آن دچار ناراحتی های جسمانی نیز هستند. بعضی از آنها بیش از یک بار در ماه تماس دیگری با فرزندان خود ندارند و تمام روابط و گفتگوی آنها در صحبت های چند دقیقه ای برای مثال با پستچی و مغازه دار خلاصه می شود. از این رو ضروری است که محیط مناسب و بهتری برای زندگی آنها مهیا شود تا افسردگی های ناشی از تنهایی کاهش یابد. سالمندانی که علیرغم سن بالا در فعالیت های اجتماعی حضور دارند و از روابط اجتماعی نسبتا خوبی برخوردارند، به بیماری های مختلف به ویژه بیماری های روانی کمتر دچار می شوند.
سالمندان از احساس بطالت و بیکاری و برکنار ماندن از زندگی اجتماعی رنج می برند. برای رفع این احساسات باید برنامه های جمعی برای سالمندان در نظر گرفت ، مثلاً سالمندان با هم به مطالعه روزنامه و مجله بپردازند ، به گردش ها و سفرهای کوتاه دسته جمعی بروند و مورد مشورت قرار گیرند.

امنیت

سالمند احتیاج به امنیت روحی و جسمی دارد و باید در طراحی فضاهای مرتبط با سالمند این مسئله مورد توجه قرار گیرد. سالمند باید مطمئن گردد که در موقع ضرورت به کمکش خواهند شتافت و یا در موقع بیماری سریع معالجه خواهد شد و در فضایی که پا می گذارد آرامش دارد و مورد آزار قرار نخواهد گرفت.

بیماری های شایع در سالمندان

با گذشت سن و رسیدن به پیری و ضعف های ناشی از آن ، بستر بروز بسیاری بیماری های جسمی و روحی برای سالمندان مهیا می گردد که عبارت اند از :

پوکی استخوان

از جمله بیماری های شایع در سالمندان است و خطر شکستگی ستون فقرات به علت فشار و سایر شکستگی های متعاقب ضربه خوردن را افزایش می دهد. در کهولت، درمان شکستگی و جوش خوردن بین استخوان های شکسته به کندی صورت می گیرد.

تصلب شرائین

با گذشت عمر، رسوب های ناشی از مصرف چربی ، نمک و قند در عروق باعث تصلب شرائین می گردد که در سالمندان بسیار شایع است.

یائسگی

در زنان سالمند مسئله یائسگی بعد از ۵۰ الی ۵۵ سالگی اتفاق می افتد که البته عنوان بیماری را نمی توان به آن اطلاق کرد ولی این پدیده باعث تغییرات هورمونی در زنان سالمند می گردد که خود تبعاتی در چهره آنان خواهد داشت و با نگرانی های روحی همراه می شود.
افسردگی بیشتر در میان سالمندانی وجود دارد که تنها زندگی می کنند و علاوه بر آن دچار ناراحتی های جسمانی نیز هستند. استعمال دخانیات و مواد مخدر

این موارد در سالمندان بیشتر شیوع دارد. به طور کلی افزایش مصرف مواد مخدر و دخانیات با افزایش سن نسبت مستقیم دارد.
کمبود کلسیم و ویتامین ” د ” این بیماری ها نزد افراد سالمند بسیار شایع است.

آلزایمر یا اضمحلال مغزی

این بیماری فقط در افراد مسن شایع است. مطالعه ، تحرک بدنی و وضعیت مناسب روحی باعث عدم ابتلا و یا به تأخیر افتادن در ابتلا به این بیماری می گردد.

پارکینسون

این عارضه با لرزش اندام های حرکتی ( دست و پا و گردن ) همراه است و به علت اضمحلال اعصاب مربوطه روی می دهد که علت عمده آن گذشت عمر و کهولت می باشد.

کاهش قدرت بدنی و عمل عضلات

با افزایش سن از تعداد رشته های عضلات ، قدرت و سرعت انقباضی سلول های عضلانی کاسته می شود. نرمی و انعطاف بافت ها نیز کم می شود و نهایتاً قدرت ذخیره بدن کاهش می یابد. فعالیت های جسمی مناسب و آموزش های اصولی می تواند منجر به بهبودی قدرت و سرعت عضلات شوند و بر کارآیی فرد اثرات مثبت به جای گذارند. معهذا به علت پایین بودن توان ذخیره بدن، برنامه های فعال سازی سالمندان باید دقیق و حساب شده باشند.

سوء تغذیه

با افزایش سن ، ترشح معده کمتر می شود و پوشش دستگاه گوارشی تحلیل می رود. با این وجود قدرت جذب مواد غذایی تا حدی کاهش پیدا می کند. یبوست با افزایش سن شیوع بیشتری می یابد. انزوا و افسردگی با کاهش اشتها خطر کمبود مواد غذایی در سالمندان را بیشتر می کند.
افزایش فعالیت های جسمی بخصوص پیاده روی ، علاوه بر کند کردن روند بیماری ها ، در روحیه سالمندان نیز بسیار مؤثر خواهد بود و مصرف مواد غذایی شامل کلسیم و ویتامین ها نیز باعث افزایش سلامتی سالمندان می گردد.

عوامل مؤثر در ایجاد مشکلات تغذیه‌ای سالمندان
۱ ـ عوامل جسمانی: مانند کاهش کل انرژی مورد نیاز، بیماریهای مزمن، بی‌اشتهایی، تغییر حس چشایی، خرابی دندان‌ها، بی‌تحرکی، ناتوانی جسمی‌، مشکلات گوارشی، تداخلات دارویی و یا تداخل غذا و داروها

۲ ـ مشکلات روحی و روانی: افسردگی، تنهایی، از دست دادن همسر

۳ ـ مشکلات اقتصادی: درآمد کم، کمبود امکانات برای تهیه و طبخ غذای مناسب و زندگی در آسایشگاه

برخی احساسات مشترک سالمندان

۱ – احساس غم و اندوه به خاطر عدم توجه فرزندان و اطرافیان که عمری برای رفاه آنان تلاش کرده اند.
۲ – احساس تنهایی به علت طرد شدن.
۳ – احساس یأس و ناامیدی.
۴ – احساس اضطراب و نگرانی.
۵ – احساس هرز رفتن و بیهوده بودن.
۶ – احساس سر بار بودن.

جدی ترین خطری که فرد سالمند را تهدید می کند در انزوا قرار گرفتن او از سوی اطرافیان است. در این حالت شخص امکان ارتباط صمیمی و نزدیک با دیگران را از دست می دهد. تنهایی موجب می گردد فرد سالمند به تدریج دچار مشکلات روانی شود، لذا درک احساسات و انتظارات سالمندان از اطرافیان و تصحیح ارتباط افراد خانواده با آنها در فرایند بهداشت روانی آنها بسیار مهم است.
سالمندان به اندازه ای که دیگران به آنها به عنوان پیر و از کار افتاده نگاه می کنند خود را ضعیف و نا توان احساس نمی کنند. چنانکه در یک خانواده گرم و مهربان اغلب سالمندان بسیار راحت ، آرام، مقاوم و با نشاط روزگار می گذرانند در نتیجه این افراد حوصله نگهداری نوه ها را با همه شیطنت هایشان دارند.
سالمندان به دلیل بازنشستگی و دوری از فرزندان، نیاز به ارتباط و توجه عاطفی بیشتری را در خود احساس می کنند که این نیاز باید مورد توجه قرار گیرد و ارضا شود.
برنامه ریزی صحیح و استفاده از وجود سالمندان و تجربیات آنها، هم تنهایی آنان را برطرف می کند و احساس هرز و پوچ بودن را در آنها از بین می برد و هم منبعی مفید و ارزشمند از معلومات و تجربیات را در اختیار جوانان نسل بعد قرار می دهد.
زن یا مردی که خود را زمانی صاحب قدرت و نفوذ می دانست به یکباره خود را تنها و بدون قدرت می یابد و این ناراحتی گاهی به حوادثی نامناسب می انجامد و موجب ناراحتی روانی سالمند می گردد.

بدون هیچ شکی هدف ما این است که سالمندان بهتر زندگی کنند. مهم‌ترین چیزی که در سالمندی کیفیت زندگی را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود سالمندان زندگی بهتری داشته باشند حفظ استقلال است. هدف این است که سالمند بتواند کارهای روزانه خودش را انجام بدهد و چه در خانواده و چه در جامعه فعال باشد. از نیازهای سالمندان داشتن تغذیه مناسب، سطح بهداشتی – درمانی کافی، داشتن مکان زندگی راحت و آسوده، امکانات مالی کافی و … موارد مهمی در زندگی سالمندان هستند که باعث ارتقای سطح روانی و جسمی و در نهایت شادی و سرزندگی آنها می شوند اما بخش مهمی از رازهای شادی و سلامت سالمندان به تفریح آنها مرتبط است. چرا که باعث می شود به ارامش برسند و از بروز آلزایمر و افسردگی که شایع ترین عارضه های مربوط به این سن هستند در آن ها پیشگیری می شود.

تفریحات در نظر گرفته شده برای سالمند باید انرژی و نشاط بیشتری به او بدهد؛ بدون اینکه آزار و اذیتی به او برساند. و نیازهای سالمندان را رفع کنند.

۱- در نظر گرفتن وضعیت فرهنگی – اجتماعی

نوع فرهنگ و ساختار اجتماعی که فرد در آن رشد کرده، نکته بسیار مهمی است که علایق و دلبستگی های او را نمایان می کند. مثلا برای فردی که در یک خانواده مذهبی رشد کرده شاید حضور در مراسم قرآن خوانی یا مراسم مذهبی بسیار نشاط بخش باشد. چنین سالمندانی علاقه زیادی هم به سفرهای زیارتی دارند؛ بنابراین باید شرایطی به وجود آید تا با تورهای مسافرتی ارزان قیمت به سفر بروند.

تفریح های مذهبی برای افرادی که در اروپا زندگی می کنند یا سطح اعتقادی مذهبی قوی ندارند یا مناسب نیست. برای این افراد به رفتن به مناطق تاریخی، طبیعت گردی، حضور در مجامع ادبی و گوش دادن به موسیقی های مورد علاقه به جای حضور در مراکز مذهبی خیلی مفرح تر است.

۲- در نظر گرفتن شرایط تحصیلی

جامعه سالمندان ما به سمتی می رود که تعداد سالمندان تحصیلکرده بیشتر شده است. برای فردی که تحصیلاتی در زمینه خاص و علاقه به مطالعه دارد، به احتمال زیاد کتاب گزینه مناسبی برای اوقات فراغت است. این افراد می توانند در مراسم ادبی و شعرخوانی حضور یابند.

در گوشه و کنار شهر و در کتابخانه ها و محافل ادبی گاهی سالمندان می توانند همتایان خود را بیابند و بدین وسیله دوستان جدیدی هم پیدا کنند. جدول حل کردن، بازی شطرنج و بازی های دیگر فکری نیز برای افراد تحصیلکرده تفریح های خوبی است که میتواند نیازهای سالمندان را رفع کند.

۳- در نظر گرفتن مکان تفریحی

در کشورهای پیشرفته دنیا برای رفع نیازهای سالمندان مراکز تفریحی برای سالمندان در محله های مختلف وجود دارد و با توجه به شرایط جسمانی سالمند نزدیکترین آنها انتخاب می شود و سالمند در ساعات و روزهایی از هفته در آنجا حضور می یابد. در کشور ما نیز چند مرکز وجود دارد و تلاش شده مراکز بیشتری دایر شود ولی تعداد این مراکز بسیار اندک است و نمی تواند جمعیت رو به رشد سالمندی کشور ما را پوشش دهد.

۴- در نظر گرفتن شرایط اقتصادی

تفریحی که برای هر سالمندی توصیه می شود به شرایط اقتصادی او نیز بستگی دارد. سالمندی دوره ای است که کمتر کسی شاغل است. اغلب سالمندان بازنشسته اند و در بازنشستگی هم درآمد کاهش می یابد.

از یک سو، سطح هزینه ها به دلیل ناتوانی های ناشی از بیماری و هزینه های درمانی بالا می رود و از سوی دیگر، ساختار جامعه ما طوری است که والدین همچنان نقش حمایتگری خود را هنگام ازدواج فرزندان و بعد از ورود عروس و داماد و نوه ها به زندگی ایفا می کنند و این کار نیز مخارج آنها را چند برابر می کند.

در یک نظرسنجی از سالمندان پرسیده شد برای چه به مراکز ورزشی یا مراکز تفریحی مراجعه نمی کنند؟ بسیاری از آنها دلیل اصلی حضور نیافتن در چنین مراکزی را نبود امکانات مالی عنوان کردند. بنابراین بهتر است تفریحی برای سالمند در نظر گرفته شود که متناسب با شرایط اقتصادی او باشد یا هزینه ها را به حداقل برسانند.

۵- در نظر گرفتن هنر و حرفه سالمندان

بسیاری از سالمندان هنر خاصی دارند، مثلا کار دستی بلد هستند. باید مراکزی تاسیس شود که سالمندان بتوانند کارهای دستی خود را به این مراکز ارائه دهند. حتی سالمندانی هستند که به کشاورزی علاقه زیادی دارند. برای این گروه باید پارک هایی را در نظر گرفت و باغبانی و کاشت گل و گیاه را برعهده سالمندان علاقمند به این کار گذاشت.

البته در مرکز کهریزک مناطقی وجود دارد که سالمندان می توانند در آن به کاشت گل و گیاه بپردازند ولی هنوز برنامه گسترده و جامعی در نقاط دیگر تهران و شهرستان ها دیده نمی شود. حتی در مرکز کهریزک نگهداری از حیوانات دست آموزی را شروع کرده اند ولی این کار باید در هر پارکی انجام شود و هر سالمندی یک حیوان دست آموز داشته باشد و از آن مراقبت کند.

سالمندان روستایی به طور خودکار و به دلیل دسترسی راحت به طبیعت و حیوان، این کار را انجام می دهند. نگهداری از حیوانات نقش درمانی هم ایفا می کند. ثابت شده سالمندان مبتلا به آلزایمر (آلزایمر خفیف) با نگهداری از حیوانات آرامش بیشتری پیدا می کنند و در نیازهای سالمندان هم کمک میکند.

۶- در نظر گرفتن فعالیت فیزیکی

ورزش برای سالمندان باعث تندرستی و سلامت جسم و روح می شود؛ بنابراین اختصاص دادن مکان هایی برای رفع این نیازهای سالمندان جزو ضروریات است. بعضی از مراکز ورزشی استانداردهای لازم را ندارند و ممکن است سلامت سالمند را به خطر اندازند. مثلا کفپوش مناسبی نداشته باشند و باعث لیز خوردن سالمند و زمین خوردنش شوند.

در کشورهای توسعه یافته که تقریبا ۲۵ درصد از جمعیت آنها سالمند هستند توجه بیشتری به این طیف سنی شده است و در هر محله ای باشگاه های استانداردی وجود دارد که سالمندان همان محله می توانند در آنجا حضور یابند.

بهترین ورزش برای این گروه سنی ورزش های مقاومتی و هوازی است. توصیه می شود اگر سالمند مشکل خاصی ندارد هفته ای ۱۵۰ دقیقه برنامه فعالیتی را داشته باشد. ورزش های آرام مانند تایچی و یوگا نیز برای این طیف سنی مفید است. البته این ورزش ها هزینه بر هستند و دولت باید تمهیداتی را برای رفاه بیشتر سالمندان و استفاده از وسایل تفریحی بیندیشد و کارت های ویژه و تخفیف هایی را برای آنها در نظر بگیرد.

۷- در نظر گرفتن تجربیات سالمندان و استفاده بهینه از آن

در کشورهای شمال اروپا از تجربه های نسل قدیم استفاده بهینه می شود. آنها از سالمندان در مهد کودک ها و مدارس ابتدایی دعوت می کنند تا برای آنها از تجربه و اتفاق های گذشته تعریف کنند. این کار هم حس خوبی به سالمندان می دهد و هم بدین وسیله گسست بین نسلی از بین می رود و ۲ نسل قدیم و جدید به هم پیوند می خورند و کنار هم قرار می گیرند

علایم بیماری چربی کبد و راههای درمان

کبد (جگر) اندام مهمی در بدن است که بدون آن ادامه حیات غیرممکن است.

پانکراس(لوزالمعده) و کبد، نقش مهمی در هضم و متابولیسم مواد غذایی به‌عهده دارند.

کیسه‌ی صفرا نیز اگر چه اندامی مهم است، ولی بدن به‌خوبی خود را با فقدان آن، تطبیق می‌دهد.

آگاهی از ساختمان و عملکرد این اندام‌ها بسیار مهم و با ارزش است.
فیزیولوژی و عملکرد:
کبد به وزن تقریبی ۱۵۰۰ گرم، بزرگترین غده‌ی بدن است و دو لوب اصلی، راست و چپ دارد. این عضو از دو منبع خونی تغذیه می شود: شریان کبدی، که یک سوم خون کبد را تامین می‌کند و از آئورت منشا می‌گیرد، و ورید باب که دو سوم خون آن را تامین می‌کند و خون گرفته شده از لوله ی گوارش را به آن می‌رساند. مجموعه‌ای از مجاری صفراوی نیز در کبد وجود دارند که صفرا (که منشأ آن سلول های کبدی است) از طریق این مجاری خارج می‌شود.

کبد قادر به تولید مجدد خود می‌باشد. وجود ۲۰- ۱۰ درصد از کل کبـد برای ادامه‌ی حیات کافی است؛ ولی با خارج کردن آن از بدن، مرگ در عرض۲۴ ساعت اتفاق می‌افتد. این عضو حیاتی برای انجام بیشتر اعمال متابولیک بدن ضروری بوده و بیش از ۵۰۰ عمل مختلف را انجام می‌دهد.

کارهای اصلی آن عبارت‌اند از:

– متابولیسم کربوهیدرات، پروتئین و چربی؛

– ذخیره و فعال کردن ویتامین‌ها و مواد معدنی؛

– تبدیل آمونیاک به اوره؛

– متابولیسم استروئیدها؛

– عمل کردن به‌عنوان یک صافی؛برای محافظت در برابر سیل مواد مضری که به‌ خون سرازیر می‌شوند. کبد صفرا تولید می‌کند، نمک‌های صفراوی برای هضم و جذب چربی و ویتامین‌های محلول در چربی استفاده می‌شوند و بیلی روبین محصول نهایی انهدام گلبول‌های قرمز، در کبد ترکیب شده و از طریق صفرا دفع می‌شود
بیماری کبـد چرب و علائم آن
افزایش مصرف غذاهای چرب و آماده، و عدم فعالیت مناسب یا گسترش زندگی ماشینی، بیماری‌های مختلفی به همراه آورده است. درگیری کبدی، از جمله مضرات مصرف مواد غذایی نامناسب می ‌باشد. امروزه متاسفانه بیماری کبد چرب که نسبتاً شایع شده است، با وزن بیمار ارتباطی مستقیم دارد و با توجه به افزایش چاقی در جوامع مختلف (از جمله ایران) رو به افزایش است.

کبـد چرب چیست؟
منظور از کبد چرب، رسوب چربی (عمدتاً از چربی‌های خنثی مثل تری گلیسیرید) در آن است که در رابطه با مصرف الکل می تواند باشد که به آن “Alcoholic Fatty Liver” می‌ گویند، یا بدون مصرف الکل و یا در حضور میزان بسیار جزیی از الکل ایجاد می ‌شود که تحت عنوان کلی “Non Alcoholic Fatty Liver Disease” (بیماری کبد چرب غیر الکلی) گفته می‌ شود.

رسوب چربی در کبد از نظر شکل ذرات چربی و از نظر اهمیت بالینی و فیزیوپاتولوژی به دو نوع “Micro Vesicular” و “Macro Vesicular” تقسیم می‌ شود. آنچه مورد بحث فعلی است نوع “Macro Vesicular” است، یعنی رسوب ذرات درشت چربی در سلول‌های کبد که به جابجا شدن ارگان‌های داخل سلولی منجر می ‌شود، اما فعالیت‌ آنها را مختل نمی ‌سازد. این عارضه در حال حاضر نسبتاً شایع بوده و روز به روز ارزش بیشتری در بیماران مزمن کبدی (که علت خاصی برای بیماری شان پیدا نمی ‌شود) پیدا می ‌کند.
میزان شیوع بیماری کبد چرب تا چه حد است؟
شیوع این ببماری در جوامع مختلف گوناگون است. براساس آماری، شیوع کبد چرب غیر الکلی ۹- ۷ درصد در کشورهای غربی و ۲/۱ درصد در ژاپن گزارش شده است. البته این آمار بیان گر درصد واقعی شیوع بیماری نمی ‌تواند باشد. احتمال پیدایش کبد چرب غیرالکلی با وزن بیمار ارتباط مستقیم دارد و با توجه به افزایش چاقی در جوامع مختلف از جمله ایران، شیوع این عارضه نیز رو به افزایش است.

این عارضه در چه افرادی نمود پیدا می ‌کند؟
کسانی که عوامل خطر پیدایش این بیماری را دارند، مثل افراد چاق، مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا و بی ‌تحرک.
مصرف بعضی داروها نیز می ‌تواند باعث رسوب چربی در کبد گردد. در این زمینه می ‌توان به استروئید، ویتامین A، متوتروکسات، آسپیرین، آمیودارون و استروژن سنتیک اشاره نمود.
همچنین کاهش سریع وزن در کسانی که قبلاً به چاقی مبتلا بوده‌‌‌اند، می‌ تواند این عارضه را در پی داشته باشد.
در کسانی که سوء تغذیه ی پروتئینی دارند یا به سبب چاقی مفرط، جراحی‌های پیوند بای پس(Bypass) روده‌ای انجام داده‌اند نیز کبد چرب دیده می ‌شود.
به دنبال تغذیه ی وریدی طولانی مدت نیز این عارضه بروز می ‌کند.
در زمینه ی بعضی بیماری‌های مزمن از جمله: کولیت زخمی نیز بروز این بیماری گزارش شده است.
در مواردی نیز هیچ علت یا بیماری زمینه ‌‌ای برای کبد چرب پیدا نمی‌ شود.
بنابراین در کسی که دارای آنزیم‌های کبدی Alanine aminotransferease (ALT), aspartate aminotransferase (AST) افزایش یافته در آزمایش می ‌باشد و هیچ علتی برای آن پیدا نمی‌ شود، باید به فکر کبد چرب بود.

قابل ذکر است بیماری کبد چرب در هر سنی دیده می ‌شود، اما بیشترین شیوع آن بین ۶۰- ۴۰ سالگی است. همچنین” “Non Alcoholic Steatohepatitis (کبد چرب غیرالکلی همراه با التهاب در نسج کبد) در خانم‌ها شایع‌تر است.

علائم بیماری کبد چرب چیست؟

کبـد چرب ساده معمولا به شکل اتفاقی کشف می‌شود و ۷۰ تا ۸۰ درصد بیماران مبتلا به آن نشانه‌ای ندارند و برای بیماری‌های دیگر به پزشک مراجعه می‌کنند و پزشک بر حسب اتفاق متوجه کبـد چرب آنها می‌شود، اما گاهی احتمال دارد بیمار علاوه بر احساس خستگی، دردهایی در ناحیه کبد داشته باشد.

تاثیر استرس بر عملکرد بدن و راه مقابله با استرس

استـرس یا تـنیدگی یا فشار روانی در روان‌شناسی به معنی فشار و نیرو است و هر محرکی که در انسان ایجاد تنش کند، استرس زا یا عامل تنیدگی نامیده می‌شود.
استرس یک فشار روانی و احساسی بیش از حد است. درواقع استرس زمانی ایجاد می‌شود که ما نتوانیم با فشارهای کوچک کنار بیاییم. هر چیزی می‌تواند جزو این فشار کوچک باشد مثلاً پول، کار، درس و … .
علائم استرس تفکر نگران کننده، شامل اضطراب، مشکلات خواب، عرق کردن، از بین رفتن اشتها و مشکل در تمرکز حافظه است
استرس می‌تواند روی رفتار شما یا روی عملکرد بدن شما تأثیر بگذارد. در این مطلب به تاثیر استرس بر عملکرد جسمی فرد می پردازیم:
بدن حاوی سمومی است که هر یک به نوعی موجب تغییرات در بدن می شوند. برخی از سموم بدنی با تحت تاثیر قرار دادن سیستم ایمنی بدن می توانند ناهنجاری هایی در عملکرد طبیعی سیستم های بدنی ایجاد کنند.
استرس ژن های بدن انسان را تغییر می دهد و این ژن ها بر نحوه ذخیره سازی چربی در بدن، نحوه عملکرد دستگاه ایمنی بدن، سرعت پیر شدن جسم و احتمال ابتلا به سرطان نظارت داشته و استرس می تواند به شدت آن ها را تحت تأثیر خود قرار دهد.
نتایج پژوهش ‎ها نشان می دهد که حتی اتفاقات دوران کودکی می تواند تعیین کننده سطح هورمون آزادکننده کورتیکوتروپین در مقادیر کم و زیاد باشد.

حال ده تاثیر مهم استرس بر بدن را بررسی می کنیم:
١. استرس بیانِ ژنی را تغییر می‌دهد
مواد شیمیاییِ تولید شده در بدن در زمان استرس می‌تواند در الگوهای ژنی بدن تغییر ایجاد کند. این ژن‌ها بر نحوه ذخیره سازی چربی در بدن، نحوه عملکرد دستگاه ایمنی بدن، سرعت پیر شدن جسم و احتمال ابتلا به سرطان نظارت داشته و استرس می‌تواند به شدت آن‌ها را تحت تاثیر خود قرار دهد.
٢. اتفاقات دوران کودکی بر میزان استرس تاثیر می‌گذارد
پژوهش‌‎های انجام شده نشان می‌دهد که حتی اتفاقات دوران کودکی می‌تواند تعیین کننده‌ی سطح هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) در مقادیر بالا و پایین باشد. هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) بر میزان ترشح غدد فوق‌ کلیوی و همچنین استرس تاثیر مستقیم دارد.
٣. استرس به مغز آسیب می‌رساند
سطوح بالای هورمون استرس می‌تواند به بخش‌های مهم مغز مانند هیپوکمپوس آسیب جدی وارد کند. هیپوکمپوس قسمتی از دستگاه کناره‌ای مغز و مسئول حافظه است. یکی از دلایلی که افراد پس از دوران طولانی مدت ابتلا به استرس مزمن به «خستگی غدد فوق کلیوی» مبتلا می‌شوند این است که مغز برای نجات خودش ترشحات غدد فوق کلیوی را کنار می‌گذارد.
۴. استرس دستگاه ایمنی را از کار انداخته و التهاب را زیاد می‌کند
طولانی‌تر شدن زمان خوب شدن زخم‌ها، کاهش تاثیر محافظتی واکسن‌ها و افزایش احتمال ابتلا به عفونت‌ها از جمله آثار مخرب استرس است. استرس همچنین می‌تواند «عفونت‌های پنهان» را دوباره فعال کند. افرادی که تاول‌ تب خالی‌ درمیاورند، این مورد را تجربه کرده‌اند.
۵. استرس مزمن به میتوکندریها آسیب می‌رساند
راکیزه یا میتوکندری اندامکی است که وظیفه آن تنفس سلولی و نوعی دستگاه انتقال انرژی است که موجب می‌شوند انرژی شیمیایی موجود در مواد غذایی با عمل فسفوریلاسیون اکسیداتیو، به صورت پیوندهای پرانرژی فسفات (آدنوزین تری فسفات) ذخیره شود.
میتوکُندری کارخانه تولید انرژی بوده و در واقع ارز مبادلاتی تمام سلول‌ها و اندام‌های بدن برای انجام فعالیت است. خبر خوش اینکه اگر استرس از بین رود، این وضعیت می‌تواند به حالت اصلی خود بازگردد.
۶. استرس توانِ سم زدایی و سرعت متابولیسم بدن را کم می‌کند
صدها هزار ژن در بدن وجود دارند که مسئولِ تنظیم آنزیم‌هایی هستند که چربی‌ها را تجزیه کرده و آثار منفی داروهای مصرفی را از بین می‌برند. بر اساس چندین مطالعه‌ی انجام شده، استرس به شکلی کاملا منفی بر عملکرد آن ژن‌ها تاثیر می‌گذارد. استرس همچنین میل شما به مصرفیِ چربی و قند را بالا می‌برد و از این طریق بر سموم بدن شما می‌افزاید.
٧. دستگاه قلبی– عروقی بدن نیز از استرس تاثیر می‌گیرد
در مطالعات انجام شده مشخص شد که استرس مزمن ضخامت دیواره‌های سرخرگ‌ها را بیشتر کرده و فشار خون و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.
٨. استرس با هورمون‌های جنسی تداخل دارد
استرس بر کمیت و کیفیت ترشح هورمون‌های جنسی تاثیر گذاشته و گلوبولین متصل شونده به هورمون جنسی را افزایش می‌دهد. استرس مزمن میزان تولید کورتیزول را افزایش داده و در نهایت موجب کاهش تولید هورمون‌های جنسی می‌شود.
٩. استرس برای استخوان‌ها و ماهیچه‌ها نیز بد است
سطح بالای استرس با تراکم پایین مواد معدنیِ استخوان در ارتباط است. چندین مطالعه نشان می‌دهد که افراد مبتلا به استرس مزمن بیشتر به دردهای جسمانی مبتلا می‌شوند.
١٠. روده و سطح استرس با هم در ارتباط‌ند
شاید شنیده باشید که حدود ۹۵ درصد سروتونین (نوعی انتقال‌دهنده‌ی عصبی از نوع مونو آمینه اسید بیوژنیک) در رودها هستند. بنابراین زمانی که عصبی یا ناراحت می‌شوید و دل‌درد را تجربه می‌کنید، دلیلش را بدانید. استرس سرعت انتقال و حرکت در داخل روده را کاسته و منجر به یبوست و اختلال در گردش مجدد هورمون‌هایی نظیر استروژن در داخل کبد می‌شود. استرس می‌تواند عامل تکثیر سریع باکتری‌های مضر شود.

حال که با تاثیر سم گونه استرس بر بدن و عملکرد آن آشنا شده و قصد مقابله با این مهمترین سم بدن را دارید، شما را با روش های کنترل و کاهش استرس آشنا می کنیم:
۱- با یکی از دوستانتان صحبت کنید
همواره سعی کنید با یکی از دوستان خود درباره مشکلات، موانع و راه هایی که برای رفع آنها وجود دارد، مشورت کنید. این یکی از بهترین روش ها برای کاهش استرس است. به یاد داشته باشید که اوضاع را برای خود پیچیده نکنید زیرا این کار تنها سبب افزایش فشار روانی شما خواهد شد.
گاهی با یک مشورت ساده، همه چیز حل خواهد شد و آنگاه خواهید فهمید، شرایط آنقدر هم که فکرش را می کردید بد نبوده است. همچنین اینکه بدانید شخصی را دارید که در سختی ها کنارتان است و می توانید با او مشورت کنید خود سبب دلگرمی و افزایش اعتماد به نفس شما در مواجه با هر وضعیت بدی خواهد شد.

۲- کتاب بخوانید
خواندن یک کتاب یا مجله خوب به شما کمک خواهد کرد تا از عوامل تنش زا دور شوید. وقت خود را صرف موضوعات مورد علاقه خود کرده و از جنجال ها بپرهیزید. موضوع کتاب هرچه که می خواهد باشد؛ فقط مهم این است که استرس فعلی شما را کم کند. سعی کنید نکات مهم و مورد علاقه خود را با مطالعه بدست آورید.

۳- ایده های خود را در یک دفترچه یادداشت کنید
نوشتن یکی از کارهایی است که هنوز بسیاری از کارآفرینان هم آن را به اندازه کافی انجام نمی دهند. نوشتن تمرین قدرتمندی است که به شما کمک می کند درک بهتری از مسائل و مشکلات پیش رو داشته باشید.
همواره یک دفترچه یادداشت کنار دست یا در کیف خود بگذارید. هنگامی که در یک موقعیت استرس زا قرار گرفتید، دفترچه خود را درآورده و آنچه را که سبب بهبود اوضاع و روش های ممکن برای رفع مشکلات می شود، بنویسید. این روش را امتحان کنید تا از اثرات آن شگفت زده شوید و ببینید چطور می توانید بر بسیاری از مشکلات و مسائل غلبه کنید.

۴- ورزش کنید
به جرات می توان گفت بهترین روش برای کاهش استرس، ورزش کردن است و شما به معنای واقعی کلمه قادر خواهید بود فشار روانی وارد بر خود را کاهش دهید. معمولاً افراد برای ورزش کردن به دنبال انگیزه می گردند و این خود بزرگترین مانع برای انجام این کار است؛ اما به یاد داشته باشید اگر منظم ورزش کنید و خود را به آن عادت دهید، مطمئناً هیچ فرصتی را برای باشگاه رفتن و کاهش استرس از دست نخواهید داد.
تلفن همراه خود را کنار گذاشته و بگذارید خون با خیال راحت به تمام بدن شما برسد و ضربان قلبتان بالا برود. گذشته از کاهش استرس، فوایدی که ورزش منظم می تواند برای سلامتی تان داشته باشد، کافی است تا شما را به انجام این کار ترغیب کند.

۵- بدوید
در کنار باشگاه رفتن، برای اینکه مشغله های کاری خود را دور بریزید، برای دویدن از خانه خارج شوید. در حین دویدن، جاهایی را برای خودتان علامت گذاری کنید و همه تمرکزتان را روی رسیدن به نقاط یاد شده قرار دهید. این کار تمام استرس شما را از بین خواهد برد.
درست مانند زمان هایی که در باشگاه حضور دارید، در زمان دویدن نیز تلفن همراه خود را کنار بگذارید زیرا باعث حواس پرتی شما خواهد شد و استرس تان را باز می گرداند. سعی کنید در وقت دویدن، پیام و ایمیل هایتان را چک نکنید چراکه خواندن تنها یک پیام کافی است تا استرس شما باز گردد. یک جفت کفش راحت بپوشید و لیست موزیک هایی را که دوست دارید آماده کرده و دل به جاده بزنید.

۶- بوکس کار کنید
بوکس یکی از ورزش هایی است که هم به تناسب اندام شما کمک می کند هم سبب کاهش فشار های روانی می شود. در اکثر باشگاه هایی که رشته بوکس در آنها ارائه می شود، آن را به عنوان ورزشی که به کاهش استرس کمک می کند، تبلیغ می کنند.
فرقی نمی کند مرد باشید یا زن و یا اینکه چه سن و سالی داشته باشید؛ گاهی اوقات نیاز دارید تا در رینگ مشغول ضربه زدن باشید تا هرآنچه در وجودتان هست را خالی کنید. اگر به بوکس علاقه ندارید، سراغ ورزش هایی مانند گلف یا بیسبال بروید. زمین بازی ۲۵۶ متری گلف یا ۳۶۵ متری بیسبال می تواند به شما کمک کند استرس های خود را فراموش کنید.

۷- وقتی را برای تفکر عمیق در نظر بگیرید
هنگامی که می خواهید از هر چیزی که در دنیای اطرافتان هست، دور شده و فقط روی خودتان تمرکز کنید، تمدد اعصاب بهترین چاره است، زیرا استرس تان را از بین برده و به شما اجازه می دهد درست فکر کنید.
این کار به شما امکان می دهد که فکری باز داشته باشید و با تجسم آینده احتمال آنکه رخدادهای آتی باعث ایجاد استرس در وجودتان شود را پایین آورید
ممکن است به دلایلی سرتان خیلی شلوغ باشد و همواره تخت گاز به سمت جلو در حرکت باشید اما فراموش نکنید، گاهی مکث کردن برای چند دقیقه و چند قدم به عقب بازگشتن برایتان بسیار مفید تر خواهد بود.

۸- تکنولوژی را کنار گذاشته و قدم بزنید
برای مدتی دست از تکنولوژی بکشید و به طبیعت روی بیاورید؛ به پارک، ساحل و جنگل رفته و قدم بزنید. این کار سبب می شود موقعیت های تنش زایی را که در آن قرار دارید، کنار گذاشته و فراموش کنید. به یاد داشته باشید ارتباط با طبیعت به شما کمک می کند به آرامش رسیده و استرس هایتان را فراموش کنید.

البته لازم به ذکر است که مراجعه به پزشک، پرستار و روانشناس در مراحل حاد و بیمارگونه استرس بطوریکه زندگی عادی فرد را دچار مشکل نماید ضروری بوده و روشهای پیشنهادی این مطلب بصورت عام و تکمیلی و در مراحل اولیه توصیه می گردد.

پرستاری از کودکان اسهالی

سهال می تواند یکی از شایع ترین دلایل بروز مرگ و میر در کودکان باشد که یکی از بیماریهای مرتبط به سیستم گوارشی می باشد و به جهت جلوگیری از هدر رفتن آب و املاح بدن کودک، حتماً باید اسهال کودک درمان شود.

بروز اسهال در کودک می تواند دلایل بسیار ی داشته باشد که مهمترین آن مسمومیت غذایی است

عواملی که موجب اسهال می شوند عبارتند از :

گاستر و انتریت ، عفونت باکتریائی ، انگل ها ، آنتی بیوتیک ها ، عوامل تغذیه ای ،آلرژی نسبت به شیر

راههای مراقبت از کودک اسهالی
• به منظور حفظ آب و املاح بدن کودک سعی کنید به کودک خود بیش از حالت نرمال مایعات بنوشانید. استفاده از لعاب برنج، آب میوه، چای کمرنگ، نوشیدن شیر مادر به حفظ میزان مایعات بدن کودک کمک می نماید.
• سعی کنید حتی الامکان ۵ تا ۷ بار در روز به کودک تا جایی که میل دارد غذا دهید.
• سعی کنید از غذاهای دارای پتاسیم که راحت هضم می شوند استفاده نمایید.
• سعی کنید به کودک غذای تمیز و کامل پخته شده دهید و آب آشامیدنی جوشیده ی سرد به کودک دهید.
• طبق تجویز پزشک مادر یک بسته ORS رابرای مصرف ۲ روزبدهید و در صورتیکه کودک استفراغ کند بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید و سپس آرام و به مقدار کم به کودک خود از محلول ORS بدهید.
• بعد از هر دفع بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلی لیتر از محلول را به کودک زیر دو سال و بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر به کودکان بزرگتر بدهید.
تغذیه کودک مبتلا به اسهال
کودکی که اسهال گرفته، باید به خوبی و به طور منظم تغذیه شود. وقتی کودک در حال خوب شدن است، باید حداقل تا دو هفته کمی بیشتر از معمول غذا بخورد. کودکی که دچار اسهال شده است، وزن از دست می دهد و لاغر می شود، بنابراین یک کودک اسهالی نیاز دارد تا همه گروه های مواد غذایی و مایعات را دریافت کند. این غذاها موجب می شود تا اسهال او برطرف شود و به بهبودی سریع تر او کمک می کند.

البته طبیعی است که کودک اسهالی تمایلی به خوردن نداشته باشد یا به علت تهوع و استفراغ، به خوردن غذا بی میل باشد. در این صورت تغذیه ی او کمی مشکل است. در صورتی که کودک شش ماهه یا بزرگ تر است، باید او را تشویق کنید هر چه قدرمی خواهد بخورد. بهتر است غذاهایی را برایش درست کنید که دوست دارد. غذاهای کودک باید کم نمک باشد. غذاهای نرم یا آبکی راحت تر خورده می شوند، پس بهتر است این غذاها بیشتر به کودک داده شود.

درمان دارویی کودکان اسهالی
در صورتی که کودک مبتلا به اسهال شدید و طولانی مدت شد، حتماً باید از سوی تیم مراقبت بهداشتی، تحت دارو و مایع درمانی قرار گیرد. والدین نباید سر خود به کودک دارو بدهند، چون نه تنها برایش موثر نیست، بلکه خطرناک هم هست. اسهال معمولاً خود به خود بهبود می یابد. امام در صورتی که اسهال شدید و مداوم باشد، موجب از دست رفتن آب و مواد غذایی از بدن می شود. به کودکی که دچار اسهال شده، نباید هرگز و سرخود دارو بدهید. قرص ها، آنتی بیوتیک ها یا سایر داروها برای کودک مضر است، مگر اینکه از سوی پزشک برای کودک تجویز شده باشد.

برای تغذیه کودک اسهالی از این مواد استفاده کنید

شیر مادر (مادر باید بیش از مواقع عادی به کودک خود شیر بدهد) ـ سوپ ـ برنج کته شده ـ چای رقیق با کمی شکر ـ آب نارگیل ـ آب کاملاً پاک و تمیز و بهداشتی ـ محلول ORS که می توان با نظر پزشک از داروخانه خرید یا در منزل تهیه کرد. ـ دادن شیر و مایعات بیشتر به کودک اسهالی

برای جلوگیری از دست رفتن مایعات بدن کودک، مادر می تواند دفعات بیشتری به فرزندخود شیر بدهد یا میزان بیشتری مایع به او بدهد:

ـ برای کودکان زیر دو سال، یک چهارم یا نصف فنجان بزرگ ـ برای کودکان دو سال و بزرگ تر، یک و نیم فنجان بزرگ شیشه و فنجانی که با آن به کودک شیر و مایعات می دهیم، باید کاملاً تمیز باشد،چون شیر دادن به کودک از فنجان و شیشه ی شیر آلوده می تواند اسهال را تشدید کند. در صورتی که کودکی استفراغ و تهوع هم داشت، ۱۰ دقیقه صبر کنید و بعد آهسته آهسته و به مقدار کم به او مایعات بدهید. اسهال معمولاً بعد از سه تا چهار روز متوقف می شود. اما در صورتی که اسهال شدید بود، حتماً باید تحت نظر پزشک درمان شود.

پرستاری از بیماران قلبی

نکات و فرآیند پرستاری در بیماران قلبی

در موقع مراقبت های پرستاری در بیماران قلبی ، باید با متخصص تفذیه صحبت کرده و برنامه غذایی برای وی آماده کنید

در پرستاری در منزل از بیمارقلبی سعی کنید گوشت بدون چربی مثل مرغ و ماهی در غذای آن ها استفاده کنید.

تغذیه بیماران با مشکل قلبی باید پروتئین و میوه و بزیجات در هر وعده باشد. آن ها نباید پنیر ، چیپس و سیب زمینی سرخ کرده مصرف کنند.

این بیماران باید کمتر غذاهای بسته بندی شده مصرف کنند زیرا مواد افزودنی دارد و برای آن ها ضرر دارد.

بیمار با مشکل قلبی باید فعالیت‌های بدنی انجام دهد. چنین بیمارانی هرچه فعالیت بیشتری انجام دهند، برای سلامتی قلبی و عروقی آن ها بهتر است.

برای مراقبت و پرستاری از سالمند مبتلا به بیماری قلبی، بهتر است که همراه او ورزش کنید تا روحیه او بهتر شود و به ورزش کردن علاقه مند شود.

در هنگام مراقبت های پرستاری در بیماران قلبی ، شما باید بیمار را تشویق کنید تا خودش داروهایش را به طور منظم مصرف کند و شما تنها نظارت داشته باشید.

بیماران قلبی چه نشانه هایی دارد؟

سرگیجه
ناراحتی قفسه سینه
تورم پاها
بی میل بودن برای ملاقات با پزشک
باید به علایمی مثل فیبرلاسیون دهلیزی توجه کنید. علایمی مثل خستگی یا تنگی نفس به این معنی است و که فیبرلاسیون دهلیزی توسط داروها کنترل نمی¬شود و باید به پزشک مراجعه کرد.

بر این اساس از علل بیماریهای ایسکمیک قلبی می¬توان به آترواسکلروز عروق

کرونر، بیماریهای هیپرتانسیو قلب، بیماری¬های دریچه آئورت ، ناهنجاریهای جریان خون کرونر، بزرگی قلب به دلیل کاردیومیوپاتی و برخی بیماریهای سرشتی قلب اشاره کرد که از این بین آتروسکلروز عروق کرونر (تصلب شرایین تغذیه کننده قلبی) شایعترین علت مرگ ناگهانی در جوامع غربی است و عارضه تصلب شرایین قلبی می¬تواند سبب انفارکتوس قلبی (سکته قلبی)شود.

روشهای اصلی در نگهداری از بیماران قلبی:

بی حرکت کردن بیمار
، و مسکن های مخدری). TNGتسکین درد (دادن اکسیژن،
کاهش دادن اضطراب بیماران
قرار دادن بیمار در وضع مناسب(بیشتر نیمه نشسته توصیه میشود)
توجه به علائم حیاتی بیمار
توجه به عوارض دارویی قلبی تجویز شده
آموزش به بیماردرباره بیماری،عوارض و همچنین داروهای تجویز شده
دلیل بستری شدن مکرر بیمار قلبی:
عدم پیگیری درمان
نداشتن اطلاعات کافی بیمار از بیماری خود،عوارض جانبی دارو
داشتن ریسک فاکتورهای پر خطر
MIنکات مهم مراقبتی در:

بی حرکت کردن بیمار
پوزیشن مناسب
مانیتورینگ قلبی وعلائم حیاتی
نکات مهم در استفاده استروپتوکیناز در آنفارکتوس میو کارد:
گرفتن دو رگ مناسب
توجه به عوارض جانبی استرپیتوکیناز(خونریزی،آریتمی،شوک آنافیلاکسی و هایپوتنشن).
کلام آخر: ارائه اموزش قابل فهم به بیمار و خانواده او در خصوص بیماری،علت وعوامل مستعد کننده،علائم،تشخیص درمان ومراقبت آن،آموزش و توصیه به مصرف غذاهای کم نمک-کم چربی،کم کالری ومایعات کافی و در حد تحمل.

پرستاری و مراقبت از بیماران روانی

فرآیند و مراقبت پرستاری در بیماران اسکیزوفرنیا
علائم مثبت اسکیزوفرنی:
افزایش فعالیت جسمی و روانی، توهم، هذیان، تفکر آشفته، رفتار کاتاتونیک یا آشفته

علائم منفی اسکیزوفرنی:
کاهش فعالیت جسمی و روانی،احساس پوچی و خالی بودن، بی انگیزگی، عدم لذت و بی احساسی.

نشانه های شناختی در اسکیزوفرنی:

ضعف در حل مسئله، ضعف در مهارتهای تصمیم گیری، افکار غیر منطقی، نقصان حافظه و توجه.

مراحل اسکیزوفرنی:
حاد:
شامل علائم مقدماتی اضطراب، فوبی،وسواس اجبار و حالات تجزیه ای

علائم سایکوز حاد:توهم،هذیان،تفکر آشفته.
سالهای بعد مرحله حاد:بالا و پایین رفتن شدت اختلال میتواند منجر به بهبودی نسبی یا کامل گردد.
دوره بلند مدت و پیامدهای آن اختلال مزمن میشود.

انواع اسکیزوفرنی:

پارانوئید آشفته کاتاتونیک نامتمایز باقیمانده

درمان:

درمان اصلی دارو درمانی: الکتروشوک، رفتار درمانی،روان درمانی،خانواده درمانی، گروه درمانی، روان درمانی فرد، آموزش مهارت¬های اجنماعی و توانبخشی.

فرآیند پرستاری در بیماران اسیکزوفرنی:
برای تنظیم یک طرح مراقبتی ابتدا شرح حال کامل بیمار و معاینه دقیق روانی را انجام می دهیم و اطلاعاتی در مورد سابقه و گذشته وی، خانواده و منابع حمایتی جمع آوری می کنیم سپس بررسی های لازم از جهت خلق عاطفه تفکر ادراک قضاوت بینش وجهت یابی راصورت میدهیم.

تشخیص بیماران اسیکزوفرنی

توانایی آسیب به خود یا دیگران در ارتباط با هذیان گزند وآسیب (مهمترین) انزوا و گوشه گیری از اطرافیان مربوط به اعتماد به نفس پایین.
نقص در مراقبت از خود مربوط به عدم رعایت بهداشت فردی و ناتوانی در خوردن اختلال در الگوی خواب در ارتباط با دیر خوابیدن
آسیب به خود و دیگران که غالبا از توهمات شنوایی سرچشمه میگیرد.
تمهیدات پرستاری در پرستاری از بیماران روانی
سطح محرک های محیطی را به حداقل برسانید
مشاهده نزدیک و دقیق بیمار
کلیه اشیاء خطرناک را از محیط خارج کنید
برخورد آرام با بیمارداشته باشید
وجود تعداد کافی پرسنل در بخش
چنانچه بیمار با صحبت و دارو آرام نشد استفاده از محدودیت¬های فیزیکی
احتیاط در لمس بیماران پارانوئید
رابطه مبنی براعتماد با بیمار
اجتناب از فعالیت¬های رقابتی
تشویق بیمار به بیان احساسات
ارزیابی نیاز¬های مراقبتی بیمار
تشویق بیمار به استقلال
ارزیابی وضعیت تغذیه
گزارش دقیق ازالگوی خواب بیمار
هذیان بیمار را رد نکنید، قبول هم نکنید در بیمار ایجاد شک نمایید.هذیانات را به مسخره یا توهین نگیرید
با بیمار صادق باشید.

روش صحیح انجام ساکشن بیمار

با انجام ساکشن ترشحات از راه هوایی این بیماران پاک شده و راههای هوایی باز می شوند تا از آتلکتازی ثانویه به انسداد راههای هوایی جلوگیری شود و اکسیژناسیون به صورت موثر وکافی انجام گیرد.

ساکشن اروفارنزیال(دهانی حلقی)تراکیال(نای)واندوتراکیال(تراشه):
آماده نمودن بیمار :
– توضیح علت انجام ساکشن و روش همکاری به بیمار
– آماده کردن محیط و وسایل مورد نیاز
– توصیه شده است تا جایی که ممکن است از کاتترهای کوچکتر استفاده شود.
– ضخامت کاتتر ساکشن نباید از نصف قطر داخلی راه هوایی در بزرگسالان بیشتر باشد

Color
Catheter size
خاکستری
۵
سبز روشن
۶
آبی
۸
سیاه
۱۰
سفید
۱۲
سبز
۱۴
نارنجی
۱۶
قرمز
۱۸

سایز مناسب کاتتر برای گروههای مختلف :
نوزادان:۸-۵
کودکان:۸-۶
نوجوانان:۱۰-۸
بزرگسالان:۱۸-۱۲

-جهت آماده نمودن بیمار برای ساکشن در کودکان و بالغین ابتدا کسیژن ۱۰۰درصد جهت بیمار برقرار می کنیم و در نوزادان میزان fio2 را ۱۰درصد افزایش می دهیم. این امر ۳۰ تا ۶۰ ثانیه قبل از انجام سا کشن بویژه برای بیمارانی که هایپوکسیک هستند توصیه شده است. این کار به روش های زیر می تواند انجام شود:
-بالا بردن میزان FiO2 در تنظیمات ونتیلاتور
-تهویه دستی در بیماران توصیه نمی شود چرا که اثبات شده است تامین FiO2 مناسب به این طریق امکان پذیر نمی باشد و از طرفی فردی که این کار را انجام می دهد باید مطمئن شود که فشار مثبت انتهای بازدم (PEEP) حفظ شده است.( زمانی که گزینه دیگری جهت هایپر اکسیژنه کردن موجود نباشد)
-قبل از انجام ساکشن و قبل از اتصال کاتتر ساکشن به لوله ساکشن فشار منفی این واحد باید از طریق مسدود کردن انتهای لوله چک شود . فشار باید تا حد ممکن و تا جایی که امکان پاک کردن موثر ترشحات باشد پایین آورده شود.

فشار مناسب جهت ساکشن گروه های سنی مختلف:

ساکشن دیواری
ساکشن پرتابل
نوزادان
mmhg ۸۰ -۵۰
۵-۲
اطفال
mmhg ۱۰۰-۸۰ ۱۰-۵
بزرگسالان
mmhg ۱۲۰-۱۰۰
۱۵-۱۰

نشانگرهای نیاز به ساکشن:
نیاز به باز نگه داشتن راه هوایی وانجام تنفس موثر از طریق راه هوایی مصنوعی
نیاز به خارج کردن ترشحات ریوی که با شواهد زیر مشخص می شود:
الگوی دندان اره ای در نمودار کاپنو گراف یا وجود کراکل کورس روی تراشه که نشانگرهای قوی مبنی بر وجود ترشحات ریوی هستند.
افزایش PIP (حداکثر فشار دمی) در ونتیلاتورهای کنترله حجمی وکاهش V در ونتیلاتورهای کنترله فشاری
کاهش O2SAT و اختلال در ABG
ترشحات قابل مشاهده در راه هوایی
عدم توانایی بیمار جهت سرفه های موثر
دیسترس تنفسی حاد
شک به آسپیراسیون ترشحات معدی یا ترشحات راه هوایی فوقانی
نیاز به گرفتن نمونه جهت پیگیری وشناسایی پنومونی یا سایر عفونتهای ریوی و یا نمونه جهت سیتولوژی

راهنمای گام به گام برای انجام ساکشن تکنیکی:
۱- خودتان را معرفی کنید و از هویت بیمار اطمینان حاصل کنید. پروسیجر را توضیح دهید و رضایت بیمار را کسب کنید.
۲- بیمار را بررسی کنید و مطمئن شوید که ساکشن ضرورت دارد. همه وسایل و تجهیزات لازم را آماده کنید.
۳- بیمار را در وضعیت عمودی قرار دهید (در صورت امکان)
۴- پره اکسیژناسیون را طبق دستورالعمل انجام دهید
۵- پالس اکسیمتری را به بیمار وصل کنید
۶- دستها را بشویید
۷- از وسایل حفاظت فردی مثل دستکش پپیش بند و محافظ چشم استفاده کنید
۸- کاتتر ساکشن را به لوله ساکشن وصل کنید
۹- کاتتر را با ملایمت وارد راه هوایی (تنفسی) کنید و از فشار منفی زمانی که در حال خارج کردن کاتتر هستید استفاده کنید
۱۰-کاتتر ودستکش را داخل سطل زباله عفونی قرار داده و لوله ساکشن را با سرم شستشو دهید
۱۱- آنچه را که انجام داده و مشاهده کرده اید در پرونده بیمار ثبت و گزارش دهید
ساکشن سطحی و ملایم جهت پیشگیری از آسیب به لایه مخاطی تراشه توصیه شده است و زمان هر دوره ساکشن نباید بیشتر از ۱۵ ثانیه طول بکشد

عوارض:
کاهش کمپلیانس ریه
آتلکتازی
هیپوکسی وهیپوکسمی
ترومای بافتی به تراشه ولایه مخاطی برونش
انقباض واسپاسم برونش
افزایش کلونی میکروبی در راه هوایی تحتانی
تغییر در جریان مغز
افزایش فشار خون
کاهش فشار خون
دیس ریتمی قلبی
استفاده روتین از نرمال سالین ممکن است با وقایع زیر همراه باشد:
سرفه های فزاینده
کاهشO2SAT
برونکواسپاسم
انتقال کلونیهای باکتریایی موجود در لوله تراشه به راههای هوایی تحتانی
درد اضطراب و دیس پنه
تاکی کاردی
افزایش فشار داخل مغز

توضیحات:
کمپلیانس ریه :میزان خاصیت الاستیکی ریه ها و قابلیت ارتجاع ریوی را کمپلیانس ریه می نامند.
اتلکتازی: روی هم خوابیدن آلوئولها
هیپوکسی:کاهش میزان اکسیژن سلولی
هیپوکسمی:کاهش میزان اکسیژن خون

نکات و هزینه نگهداری از سالمندان در منزل

انتظارات زندگی، سلامت و هزینه نگهداری از سالمندان در منزل
امید به زندگی برای سالمندان برای چندین دهه اخیر بهبود یافته و شواهدی وجود دارذ که سلامت افراد مسن نسبت به گذشته بهتر شده است.

بر اساس تحقیقات به عمل آمده با رعایت پاره ای از مسائل و نکات بهداشتی و نگهداری از سالمند قبل از مرحله پیری و از کار افتادگی می توان با هزینه های کمتری نسبت به درمان در دوران سالخوردگی، طول عمر را افزایش داد و سالهای بیشتری سلامت افراد را تضمین کرد.

با توجه به شرایط سلامتی و انتظارات زندگی و هزینه های مراقبت بهداشتی می توان امید به زندگی را در سالمندان تخمین زد.

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زندگی طولانی تر همراه با افزایش میزان سلامت سالمند تاثیر خاصی بر افزایش هزینه های مراقبتی ندارد.

مزایای استخدام یک مراقب در منزل
هنگامی که برای نگهداری از سالمند در منزل ،احساس نیاز کردیم باید برای استخدام پرستار تصمیمات درستی گرفته شود.

آیا سالمند با پرستاری که اکنون در منزل است مشکلی دارد؟

امکانات مالی خانواده برای پرداخت هزینه های مراقب در منزل چقدر است؟ آیا قادر به پرداخت هزینه های اضافه می باشند؟

آیا شرایط منزل برای ورود یک عضو جدید به عنوان پرستار سالمند یا مراقب حرفه ای آماده است؟ امکاناتی از قبیل فضای کافی، امکانات رفاهی و …

برنامه های دراز مدت خانواده برای مشکلات پزشکی و روش نگهداری از سالمند و دیگر نیاز های او قبیل نیاز به حضور در جامعه و تفریحات مخصوص چگونه است؟

در ابتدا باید یک چک لیست از نیاز های خودتان را آماده کنید. دقیقا مشخص کنید در کدام بخش ها احتیاج به کمک مراقب دارید. با آژانس های معتبر تماس بگیرید و درخواست خود را مطرح کنید. تمامی شرایط فیزیکی سالمند و همچنین خصوصیات اخلاقی او را بازگو کنید.
اگر عادات رفتاری خاصی دارند، باید مطرح شود. نیاز های پزشکی او را هم با ذکر جزییات بیان کنید. برای مثال احتیاج به تزریق دارو در ساعات مختلف شبانه روز دارد و یا اینکه پرستار وظیفه گاواژ و سونداژ را باید به عهده بگیرد.
همچنین از شرح وظایف کلی مراقب هم بگویید. کارهای روزانه منزل و یا وظیفه بردن سالمند به پیاده روی، خرید های روزانه منزل و سایر امور باید مشخص شود.

در این مرحله با برآورد میزان وظایف از سوی کارشناس موسسه پرستاری، حدود هزینه برای خانواده مشخص می شود. میزان حقوق ماهانه و همچنین مبلغ دریافتی از سوی موسسه برای معرفی پرستار نیز تعیین می گردد.

خانواده باید با در نظر گرفتن توان مالی خود درخواست اعزام پرستار سالمند نمایند.

موسسات پرستاری بر اساس قوانین تعیین شده از سوی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی نیروهای خدماتی و پرستار و مراقب سالمند را استخدام می کنند و مدارک ضمانتی لازم را از آنها دریافت می کنند.

بعد از درخواست اعزام پرستار، موسسه اقدام به اعزام چند پرستار با شرایط مد نظر شما میکند تا شما مصاحبه های اولیه را انجام دهید. بعد از انتخاب یک فرد مرحله آزمایشی شروع می شود. بدین صورت که بدون عقد قرارداد با موسسه، پرستار به مدت چهل و هشت ساعت مشغول به کار می شود تا هم توانایی او برای انجام امور محوله محک زده شود و هم اینکه مراقب شرایط اعلام شده توسط خانواده را با وضعیت واقعی سالمند و خانواده را بسنجد. در صورت موافقت هر دو طرف برای ادامه همکاری، موسسه بر اساس اعلام خانواده قرارداد منعقد می کند.